Olen viime aikoina pohtinut erilaisuutta hyvinkin paljon eri näkökulmista. Harvoin tullaan ajatelleeksi, kuinka arka asia lyhyys tai pituus, lihavuus tai laihuus, pieni tai suuri nenä, lyhyet tai pitkät raajat ja vaikka hampaiden erilaisuus voi kyseisen ominaisuuden omaavalle olla.

Pyrin viimeiseen asti välttämään möläytystä : "Oletpa sinä lyhyt"! tai "Miten sinulla on noin lyhyet kädet"?, "Onpa sinulla honkkelijalat"!, "Onko hampaasi ollut aina noin vinossa" ? Osaan niiin eläytyän ihmisen oloon, kun joku tulee koko seurueen kuullen taputtamaan päälaelle mainiten ihmisen "poikkeavuudesta" Se on loukkaavaa, luokittelua ja toista kohtaan melko tökeröä käytöstä. Kouluelämä on tämäntyyppistä vuorovaikutusta täynnä. Opettajavuosina suuren osan päivistä vei tämä ihmisyyden opettelu. Silti, nuorisoa on ihan turha erityisesti osoittaa sormella. Lapsethan vasta opettelevat vuorovaikutuksen pelisääntöjä. Meidän aikuisten tulisi olla paitsi esimerkkejä myöskin tarttua joka hemmetin tölväisyyn, jonka lapsi suustaan päästää. Sitä kutsutaan kasvattamiseksi. Se on myös vanhempien vastuu.

Ihmiset kokevat ulkonäköpaineet hyvin eri tavoin. Kolmen lapsen äitinä olen nähnyt jokaisen lapseni käsittelevän kiusaamista (nimittelyä) eri tavoin. Inhimillisinä ihmisinä meillä on oikeus tuntea niin kuin tunnemme. Esimerkiksi murrosiässä nuori on haavoittuvaisimmillaan, koska kehon muutokset seuraavat nopeasti toisiaan. Nuori ei välttämättä aina itsekään kestä fyysisiä muutoksiaan - saatika jos joku niistä huomauttelee.

Olen ihaillen seurannut Kiti Kokkosen luomaa "Tanhupallo" sketsihahmoa, joka ihastuttaa aitoudellaan. Hän on pyöreydellään ja 149 senttisellä varrellaan toivottavasti muutakin kuin sketsihahmo teidän muidenkin mielestä. Tasapainoinen ihminen omassa vartalossaan. Meidän kaikkien tulisi kurkistaa ihmisen persoonaan, ennen kuin arvioimme ihmisen ulkoisen olemuksen perusteella YHTÄÄN MITÄÄN! Samannäköisiä, leikeltyjä silikoniklooneja on netti pullollaan - huulet törröllään. Vääristynyt, median luoma "malliulkonäön" tavoittelu tekee sellaista tuhoa niin myöhemmälle terveydelle kuin mielenterveydellekin, että hirvittää!

Opettele hyväksymään ja rakastamaan itseäsi - juuri oman näköisenäsi. Joku poikkeava piirre on syytä kääntää persoonaa tukevaksi ominaisuudeksi. Opettele puolustamaan itseäsi: huumori ei ole hassumpi keino..Meille on tilaa tällä maapallolla, olimme minkäkokoisia tai -näköisiä tahansa!

Esimerkiksi tänään (viimeistään) sinulla on yhdenvertainen äänioikeus - näytitpä miltä tahansa..

Tärkeintä on elää <3, Marja

kitia_vd.jpg