Luin Hesarista artikkelin resilientistä ihmisestä ja tunnistin itseni. Vuonna 2004 toimin täysin vaistojeni varassa menetettyäni iäksi sekä liikunta- että puhekykyni. Nyt löysin itselleni ja toiminnalleni tutkittua faktaa taustaksi:


* Resilientti ihminen kestää paremmin vaikeita vaiheita elämässä. Hän myös palautuu nopeammin elämän äkillisistä muutoksista ja pysyy toimintakykyisenä, täydentää psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijula. 

- en missään vaiheessa ajatellut, että KAIKKI on menetetty. Raivostutti kun vasten tahtoani minulle syötettiin masennus-, uni ja epilepsialääkkeitä. En taatusti ollut masentunut - hoitovirheestä olin tietysti vihainen. Varsinkin kun asia yritettiin salata ja jopa kiistää. Miksi muka vanhusten kärsimät vääryydet keksittiin vasta nyt, vaalien alla kun minä koin samaa kuraa nuorena äitinä jo v. 2004? Uskokoon poliitikkoja tässä asiassa ken tahtoo.

* Taipuu, mutta ei katkea. Siten voisi kuvailla resilienttiä ihmistä.Resilienssiin vaikuttavat sekä perimä että elinympäristö. Tutkimusten mukaan ympäristö on kuitenkin tärkeämpi resilienssin kehittymiseen kuin perimä. Sillä kuinka eri ikävaiheissa saa tukea, on iso merkitys resilienssin kehittymiselle. – Jos jo lapsuudessa on kokenut haasteita ja vastoinkäymisiä, joista on selvinnyt ja joihin on saanut apua, on jo se voinut kasvattaa resilienssiä, Soili Poijula kertoo Vaikka perimä ja kasvuympäristö vaikuttavat siihen kuinka resilienttejä olemme, voimme vaikuttaa siihen myös itse.

- Perimä ja kasvuympäristö ovat olleet vastoinkäymisineen paras panssarini kohdatessani tragediani. Lapselle pitää uskaltaa vanhempien tuottaa pettymyksiäkin --> se on valmennusta aikuisiän kriiseistä selviämiseen!

*  Resilienssi vahvistuu loppujen lopuksi hyvin arkisilla teoilla ja valinnoilla. Jos koet, että sinulla on taipumusta ottaa elämän vastoinkäymiset raskaasti, voit kiinnittää erityistä huomiota seuraaviin resilienssiä parantaviin asioihin.

1. Vietä aikaa läheistesi kanssa Resilientit ihmiset ovat sosiaalisesti taitavia, empatiakykyisiä ja tunneälykkäitä. Nämä taidot kehittyvät ihmiskontakteissa. – Läheisiltä saatu tuki ja kannustus lisäävät resilienssiä, kertoo dosentti Hannu Kokki. Jo lyhyt myönteinen ihmiskontakti, pieni arkinen kannustus tai kohtaaminen, auttaa rakentamaan mielen selviytymiskykyä. Vietä siis aikaa sellaisten ihmisten kanssa, jotka kannustavat sinua ja antavat tukea vaikeissakin tilanteissa.

- itsestään selvä asia, vai onko? Läheisten läsnäolo ei ole sama asia kuin kannustaminen! Minulla oli tunneälykästä kannustusta koko ajan - se suitsi minua eteenpäin. Voivottelu sängyn reunalla olisi ollut pahinta läheisiltäni.. tai hyssyttely...

2. Puhu ja pyydä apua Resilienttejä ihmisiä yhdistää kyky pohti a mitä minulle ja minussa tapahtuu, ja kertoa ajatuksistaan muille ihmisille, kertoo kriisityöntekijä sekä pari– ja perhepsykoterapeutti Veli-Matti Husso Mielenterveysseurasta.

- puhuin inhorealistisesti tilanteestani heti, kun minulle keksittiin puhumiseen keino.

3. Pidä huolta fyysisestä kunnosta Hyvä kunto auttaa jaksamaan kriiseissä sekä fyysisesti että henkisesti. Lisätäksesi resilienssiä pidä liikunta, ravinto ja lepo hyvässä tasapainossa elämässäsi. – On tutkittu, että jatkuva urheilun harjoittelu vaikuttaa aivojen toimintaan ja tuottaa resilienssiin liittyviä muutoksia, psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijula kertoo. – Liikunta on hyväksi kaikille meille aivoterveyden kannalta. Liikunnalla saadaan kuona-aineet poistumaan elimistöstä ja aivot saavat käyttöönsä hapekasta verta, dosentti Hannu Kokki kertoo.

- miksi ihmiset eivät usko liikuntaan? Yleinen kommentti on esimerkiksi suksista niiden hinta. Pyh. Raha kilahtaa ennemmin tai myöhemmin psykologille, lääkärille, lääkkeisiin ja sitä rataa. Kyllä - minua ärsyttää, kun oman kunnon eteen ei olla valmiita satsaamaan!

4. Keskity hyvään – Resilienssin perusta on oma asenne, psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijula kertoo. Resilientti ihminen on realistinen optimisti. – Älä mieti, mitä olet menettänyt, vaan mitä uusia ikkunoita eteen tullut tilanne sinulle avaa. Mieti miten voit olla itsellesi ja toisille ihmisille arvokas? Pohdi voitko esimerkiksi toimia vertaistukena jollekin toiselle, kehottaa dosentti Hannu K.

- tämä on mielenkiintoinen pointti joka kuulostaa "terveistä" ehkä julmalta..? Se on kuitenkin ainakin minulle täyttä totta: jostain kimposi suuri HALU AUTTAA MUITA <3

5. Toimi arvojesi mukaan Selviytymiskyvykkyyttä lisää myös se, että toimii omien arvojen mukaisesti, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Soili Poijula. – Älä tee ratkaisuja muita miellyttääksesi, vaan itsesi vuoksi. Omien arvojen mukaan toimiminen tuottaa hyvinvointia.

- Omat arvoni eivät hävinneet minnekään. Päinvastoin ne kirkastuivat ja täsmentyivät entisestään!

Tässä SoTesopassa - lukekaa tarinani vuodelta 2004 ja miettikää: onko kaikki mitä lehdistä vaalien alla kauhuissanne luette vain jonkun yhden hoivakodin TAI kunnallisen sairaalan ongelma? Tarvitaanko kenties iso uudistus? Tästä asiasta en tekisi poliittista pelinappulaa...

Marja

IMG_.jpg