Puhumista, laulamista, viheltelyä ynnä muuta kommunikointia ei yleensä tarvitse edes miettiä - se vaan tapahtuu. En koskaan entisessä elämässäni osannut ottaa huomioon omalle kohdalleni tilannetta, että en pystyisi liikkumaan, saatika puhumaan! Otin kyllä henkivakuutuksen kuoleman varalta, mutta pidin täysin tarpeettomana kohtaa "pysyvä haitta". Tuskin edes pysähdyin ajattelemaan, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Esikoiskirjassani "Häivähdyksiä - erityinen elämäni (Myllylahti 2014) olen aika tarkasti kuvaillut, miten kommunikaationi varsin hitaasti käynnistyi. Joka askel kuitenkin vei hitaudestaan huolimatta kommunikaatiotani eteenpäin ja nykytilanne on minulla mielestäni loistava :) Koska saan kommunikaatiostani läjäpäin kysymyksiä jatkuvasti, kerron omista tavoistani kommunikoida - tällä hetkellä.

1). ILMEET, ELEET: Minulla on nykyään käytössäni sellainen arsenaali eleitä ja ilmeitä, ettei mitään muuta tarvita, jos vietän ns. kotipäivää. Näppärät avustajani ja lukuisat sijaiseni osaavat kyllä tulkita minua..tilanteessa kuin tilanteessa.  MUTTA... jo aikojen alusta tein varsin selväksi, että en ole mikään ilmeilevä ja elehtivä kuninkaallinen, jota hymyillen lykitään paikasta toiseen. KOMMUNIKOINTI ON MINULLE VUOROVAIKUTUSTILANNE - AINA! Kyllä, kun on hektinen tilanne, helpotan ja nopeutan esim. aikaisia aamulähtöjä eleillä , tottakai. Katsoin ammoisina aikoina elokuvan "Sanaton rakkaus" ja muistan jo silloin miettineeni mykän tytön kielen "köyhyyttä". Suomen kielikin on täynnä rikkaita, hauskoja sutkautuksia ja sanaleikkejä, joista en ole valmis luopumaan!

2. IHMETAULU eli kirjaintaulu herättää ylivoimaisesti eniten ihmetystä ja ihailua.12041852_10206188140960291_477439017_n.j

Tässä tämä "ihmetaulu" eli pleksinen n. A3-kokoinen kirjaintaulu kaikessa yksinkertaisuudessaan on. Minä pidän sitä kyllä älykkäänä keksintönä. Kiitän Käpylän silloista Jenny-puheterapeuttia, jonka kanssa sain pähkäillä JUURI MINUN tarpeita vastaavan taulun. Koska näköni on sangen hyvä, halusin kätevän, aina mukana laukussa kulkevan, kevyen taulun. Lisäksi huomaatte, että taulu ei ole aakkostaulu, vaan kirjaimet ovat yleisyysjärjestyksessä. Harvoin tarvittavat , vierasperäiset kirjaimet on ahdettu toiseksi alimpaanriviin. Kuitenkin, tällä taululla olen päässyt puhumaan myös ruotsia, englantia ja ranskaa, vaikka esim. Å ja Q puuttuvat :) Saksaakin osaan - odotan vain tilaisuutta!

Olen aina ollut verbaalisesti lahjakas ja niinpä puhun vaikka tuntikausia tällä taululla sen kanssa kuka osaa sitä käyttää. Onneksi heitä on nykyään jo paljon! Kouluvierailuilla oppilaat haluavat/saavat oppia kieltäni ja keskustelua kanssani. Se lämmittää mieltä:) Erikoiskiitoksen ansaitsevat taitavat tulkkini, joiden nopeus on ällistyttävää! Mukanani tilaisuuksissani kiertävät yleensä nopeimmat tulkkini. Innostuessani (jota joskus tapahtuu..) tykitän silmilläni lähes sarjatulta. Vain saumaton yhteistyö mahdollistaa tämän nopean tulkkauksen. Kaikkia avustajiani ja sijaisiani arvostan tästä taidosta, samoin lapsiani ja ystäviäni, joilla on ollut kiinnostus opetella keskusteleminen kanssani silmästä silmään <3.

Tässä pari linkkiä, miten homma toimii:

 
Ja googlettamalla Aamusydämellä Marja Korhonen
 
Minulta kysytään joskus, enkö halua tietokoneelle syntetisaattoria, joka muuttaa kirjoittamani tekstin koneen puheeksi? EN HALUA!  En näe siinä itselleni mitään älyä! En halua olla puhuva robotti, kun kädenkäänteessä sanon asiani taululla...
 
Kirjaintauluja on joka huoneessa ja minulle on aivan sama esim. kumminpäin avustaja pitää taulua - osaan järjestyksen myös peilikuvana :)
 
3). Tietokoneeni on minun yksityinen tapani viestiä Facebook yksityisviestejä, chattailla, lähettää tavallisia tekstareita, WhatsApp viestejä tai vaikka kirjoittaa näitä blogikirjoituksia tai kirjaa, korjata tai muuten tarkistaa minusta tehtyjä lehtiartikkeleita. Youtubesta tai Spotifysta kuuntelen musiikkia. Pankkiasiat hoidan tietty itse ja  sähköposteja tulee ja lähtee päivittäin. Excel-taulukolla teen avustajilleni työlistat. Maailman pienin hiiri, eli otsahiiri on kaiken takana. Teillä on (ehkä) 10-sormijärjestelmä, minulla "yksiotsajärjestelmä".
 
Mitenkö otsahiiri toimii ? Hmm.. jos maltat katsoa linkkini, pääset kärryille!
 
Palaan parin viikon kuluttua :) Olkaa kiltisti.. minä EN lupaa!! Halaus, ReissuMarja :)
 

https://www.youtube.com/watch?v=IsgU1lLhuzY