Kuuntelen juuri lempiartistiani, jonka megakonserttiin olen kesällä menossa, vallitsevan tilanteen niin salliessa. Huomaan ilokseni laulavani sisälläni englanninkielistä biisiä. Oikeastaan eniten riemuitsen siitä, että sanat uppoavat tajuntaani vieraalla kielellä edelleen, vaikka ne eivät ole päivittäisessä käytössä olleet 17:ään vuoteen.

S A N A T  O V A T  T Ä R K E I T Ä !

Kielestä viis, on tärkeää, miten sanansa asettelee. Tämä on viime aikoina näkynyt niin päivänpolitiikassa kuin henkilökohtaisessakin elämässä. Ukrainan kriisin myötä miltei jokainen valtionpäämies  asettelee sanansa taktisen harkitusti, niin räjähdysaltis maailmanpoliittinen tilanne nyt valitettavasti on. Yhdysvaltain presidentti laukoi tuohduksissaan, että Putin ei voi jatkaa vallassa. Vaikka suuri osa maailman ihmisistä ajattelee ja jopa toivoo niin, on eri asia sanoa niin. Nopeasti Valkoinen talo korjasikin Yhdysvaltain lausuman.

Samaa viileää harkintaa on viisaasti käyttänyt oma presidenttimme Nato-lausunnoissaan. Niinistö on hyvin tarkka sanoistaan ja mikä parasta, hän muistaa sanatarkasti, mitä on sanonut. Arvostettu amerikkalainen Financial Times pääsi korjaamaan Niinistön haastattelua, koska väärä sanajärjestys muutti asiasisältöä olennaisesti.

Moni ristii kätensä tässä kohtaa, luullen ettei sanojen harkinta kuulu jokapäiväiseen elämään. Todellakin kuuluu!

Ihmissuhteet elävät, kuolevat, kukoistavat, kituvat ja niin edelleen sanojen eli keskinäisen kommunikaation tuloksena. Kampanjoin ikuisesti keskustelun ja kommunikoinnin puolesta. Riita, joka selvitetään puhumalla, on miljoona kertaa palkitsevampaa kuin jonninjoutava mykkäkoulu, joka on vaan opittu tapa välttää aroista asioista puhumista.

Oikeassa kohtaa sanottu kiitos, anteeksi tai pieni kohteliaisuus lämmittävät mieltä pitkään! Toisaalta pilkka, kateus, epäystävälisyys ja syyttely saattavat kalvaa mieltä ja myrkyttää ihmissuhteita vuosienkin päähän. Mikä parasta: sinä itse valitset tapasi kommunikoida. Vaikka panoksena ei ihan maailmansota olekaan, kannustan jatkuvaan keskusteluyhteyteen. Kun jäljellä on enää kauppalistasta jutteleminen, voit todeta,että elämä meni ja vihelsi mennessään!

 

WhatsApp%20Image%202022-03-27%20at%2018.