Voi tätä ihmisenä olemisen vaikeutta! Nuorempana sitä yritti tulla epätoivoisesti hyväksytyksi olemalla vähän kaikkien kanssa samaa mieltä. Kun ikää tulee, oma tahto sen kuin vaan valtaa alaa. Mielestäni se on kuitenkin tärkeää ihmisenä kehittymisessä. Oman mielipiteen muodostamiseen tarvitaan yleensä harkintaa ja rohkeutta, varsinkin kun sen sanoo julkisesti. Mielipiteensä voi tietty julistaa koko maailmalle – tai pitää vain omana tietonaan.
Valitettavan usein me ihmiset haluamme omilla mielipiteillämme osoittaa toisten mielipiteet ”vääriksi” ja hakeudumme samalla tavalla ajattelevien ihmisten seuraan. Sinällään tämä on varsin luonnollista ja yksilölle turvallista. Jotenkin näin oletan puoluepolitiikankin toimivan. Näen siinä kyllä haittapuolensakin.
Mielipiteet muodostuvat hyvinkin eri tavoin : joku uskoo sokeasti iltapäivälehden otsikkoa, lukematta edes koko juttua, toinen kerää tietoa useista eri lähteistä ja muodostaa mielipiteensä niitä punniten. Joku kuulee ns. samanmielisen mielipiteen – se riittää. Jollakin mielipide pohjautuu omaan, tunnepitoiseen kokemukseen. Oikeaa tapaa tuskin on ja silti, kyse on vasta mielipiteestä, ei absoluuttisesta totuudesta.Media vie meitä ihmisiä kuin pässiä narussa: asiat vääristyvät yhdessä hetkessä ja kansa kaivelee kirveitä ja puukkoja, tietämättä edes miksi ollaan barrikadilla. Omaan mielipiteeseen on aina meillä kaikilla oikeus , mutta toivottavasti osaamme sen ilmaista toista ”lyttäämättä”. Tyhmä mielipide – tyhmä ihminen ei todellakaan pidä paikkaansa! Kannattaisi ehkä ennemminkin kuunnella avoimin mielin niitä ”toisinajattelevia” ja miettiä, voisiko sieltä saada omaan ajatteluunsa siemenen jotain uutta. Eihän sitä muille tarvitse tunnustaa!

Loputon tarve olla ”oikeassa” meitä ihmisiä kai suitsii toisten ”lyttäämiseen”. Toivoisin kuitenkin edes valtakunnan tasolla, suurten asioiden äärellä, että aikaa riittäisi myös aitoon kuunteluun. Puolueet voisi mielestäni lopettaa kokonaan, niin lähemmäksi asioita päästäisiin. Suomen etua ei voi puoluepolitiikan ja hallitus-oppositio teatterin kautta saavuttaa. Tähän tarvitaan sukupolven vaihdos ja lakiuudistus sekä tahtoa ja paljon epäitsekkyyttä.
Ikuisena optimistina jaksan toivoa avoimempaa, aitoa keskustelua, kuuntelua ja kommunikointia ihmisten välille, vaikeistakin asioista. Sanonpa lopuksi mielipiteeni ääneen, olkoon se kuinka tyhmä kenen tahansa mielestä. Suomen tasavallan presidentin ele , antaa pois palkkioistaan huomattava summa, oli mielestäni  arvostettava teko  ja saa varauksettoman kunnioitukseni. Keneltä meiltä se on pois mistään ? Opettakaa lapsenne puhumaan avoimesti ja ohjatkaa heitä muodostamaan oma, perusteltu mielipiteensä, lasta kuunnellen.