Kun 13.11.2016 avasin sähköpostini - pomppasi muiden postien joukosta heti yksi, joka kiinnitti huomioni ja mielenkiintoni: "Lisätietoa teoksesta Marja"... Mitä ihmettä?? En yleensä kopioi sähköposteja, mutta toivon, etteivät lähettäjät pahastu tästä tarinan jouduttamisesta. Sain siis tällaisen sähköpostin:


Tervehdys Marja

Taiteilija Orveli (Arto Takala) on inspiroitunut Sinusta
ja luonut teoksen,joka kertoo taiteilijan tuntemuksia henkilöstäsi.
Teokseen liittyy myös taiteilijan laatima lyhyt tarina sinusta
teoksen keskiössä.

Tämän teoksen tarkoitus tarinoineen on ainoastaan vilpitön halu
ilahduttaa sinua.

Teos tarinoineen luovutetaan sinulle niin halutessasi.
Voit ensin tutustua työhön ja tarinaan sähköpostin
välityksellä.

Odotamme yhteydenottoasi.

Ystävällisin terveisin

Liitteinä oli taulun kuva..

16683259_10210037897201791_959858085_n.j

sekä tekstit


Marja - kosketus koskematta
Kosketus koskematta pakottaa miettimään elämää, joka on tässä edessä sitä havaitsematta. Elämä itse, tuo kosketus koskematta kuitenkin havaitsee ja tuntee meidät. Vapauttakaa mielemme näkemään erilainen maailma. 


Marja astui minun rajoittuneeseen maailmaani erään syyspäivän iltana. Pöydälleni ilmestyi kirja, Häivähdyksiä, viestillä - kannattaa tutustua. Tuosta illan lukutuokiosta muodostui ajateltua pidempi matka johonkin epätodelliseen kokemukseen. Jostakin syvältä minusta kumpusi tahto kuvata Marjan sidottua elämää minulle annetulla omintakeisella keinollani taiteen välityksellä. Tahdoin oppia enemmän tutustuen aiheeseen siitä tehtyjen juttujen ja dokumenttien avulla. 


Taiteilijana olen pyrkinyt löytämään kosketuksen koskemattomaan Marjan hymyilevän katseen ja huolitellun ulkoasun takana. Olen tuntenut kosketuksen jokaisessa luonnoksessa, viivan vedossa, sahan terässä, terän äänessä, hiomapaperin pölyssä ja maalin tuoksussa. Olen taiteilijana ja ihmisenä tehnyt matkaa johonkin käsittämättömään, koskemattoman herkkään ja kutsuvaan. Taiteilijana olen uskaltautunut kuvaamaan mielen pysäyttävää maisemaa, jolle Marjan kosketus koskettamatta antaa valon elämän varjoista.


Teos on rakennettu kiilakehykselle pinnoitetulle kankaalle puun ja mosaiikin avulla.

Kangas on maalattu mustalla työn keskelle hitaasti valaistuvaksi samalle jättäen pohjalle arjen harmaan sävyn, joka työn muiden elementtien avulla saatetaan kirkastuvaksi. Puu on liimapuista mäntyä, jossa on jäljellä puun syyt ja oksat omalla hiljaisella tavallaan viestimässä elämän arvaamattomuudesta. Kuka meistä voi tietää oksansa paikan, koon tai syvyyden? Teos on työstetty isoteräisellä sahalla käsityönä jättäen tarkoituksella jäljet elämän arvaamattomuudesta, rosoisuudesta ja virheistä. Mosaiikki on lasimaista arjen harmaasta kirkastuvaan varmuuteen kasvavaa. Kehys on maalattu mustan puhuvaksi kertoen rajatusta maailmassa, josta on murtauduttava ulos tai jäätävä sen vangiksi. Teos yrittää viestiä, että Marja on täällä eikä hän ole suostunut elottomuuteen tukahduttavan varjon alla. 


Marjan kasvot on kuvattu oleellista realistisuutta korostaen. Kasvoissa on kuvattu Marjan loistetta, välittömyyttä ja ystävällisyyttä. Räiskyvien silmien takaa näkyy päättäväisyyttä ja yllättävää lujuutta. Nuo silmät eivät jätä kylmäksi. Marjan silmiin ja herkeämättömään hymyyn takertuu kuin huomaamatta. Marjan kasvot ovat kirjoitettuun tekstiin tutustumisen jälkeen hiljainen luonnonvoima.

Työn vasen puoli laskeutuu kasvojen alta kehystetylle kaulalle, jonka jatkumona korostuu sydän niin näkymättömänä, mutta kuitenkin vahvasti elämää sykkivänä. Tuon sydämen läsnäolon aistii. Tuo sydän pumppuaa valoisaa voimaa. Marja sydämellä on funktio sen korkeimmassa potenssissa. Sydämen vieruspaikalla tuoksuu vahvana jasmiini. Jasmiini, tuo Marjan ensimmäinen häivähdys, kietoo koko työn syleilyynsä. Tuo tuoksu saattelee matkalle Marjan mielen maisemaan, matkalle, jossa hänen enkelinsä ilmestyvät niin monissa muodoissa ja olosuhteissa. Marja itse on kuitenkin enkeleistä havahduttavin, läsnäolevin ja kaunein. Enkelien välityksellä aistii Marjan merkityksen.

Kommunikaatiotaulu on keskeinen osa Marjan elämää. Väline tulkata naulaa sydämen ja mielen kuuntelemaan. Tulkkaus edustaa tarkoituksetonta, mutta samalla tahdonvoimasta mielenrauhaa. Nuo silmät kommunikaatiotaulun edessä ovat todellakin sielun peili vilpittömän kokonaisuuden keskellä. Noiden silmien kautta tapahtuu elämä. Nuo silmät kertovat sidotusta sitomattomasta. Enkelit taulun takana antavat mahdollisuuden nähdä kauemmas yli monien esteiden. Marja rakentaa uskomattomia siltoja siirtäen tieltään esteitä esteiden jälkeen. Marjan sillat on kuvattu niin pienenä kotisiltana kuin jättiläismäisenä virranylittäjänä.

Musiikki on ladattu työn yhdeksi voimaannuttajaksi. Musiikki vie työn päättymättömälle aikamatkalle yhden nuottiavaimen hipaisulla. Työn ala-osa on taiteilijan omintakeinen tapa kuvata Marjan läheisiä - perhettä, enkeleitä, kauratyynyä ja häntä itseään. Hyväilevän musiikin myötä perhe on talviunilla oleva karhupesue. Pesä on kodikas ja rauhaisa. Marja itseoikeutetusti on pesän voima, haltija ja lämpö. Kauratyyny aidon kauran myötä luo mukavaa arkista pehmeyttä ja kaivattua hoivaa. Enkelit ovat läsnä niin Marjassa, perheessään ja siinä lähellä.


Työn oikea puoli kuvaa Marjaa ihmisenä, jota me tarvitsemme tässä ajassa. Tuo kuva muodostuu yhden puun kasvutarinana. Puu on sekä sitkeä kataja, suojaava kuusi, vahva mänty ja hehkeä koivu. Puu on metsä, jonka kasvu ei ole pysähtynyt. Puu on metsä, joka löytää uuden kasvualustan yhä uudestaan. Puu on rakentunut vahvoille juurille. Juurien voima kumpuaa Marjan vanhemmista. Puussa on kypsynyt moninaisia tärkeitä hedelmiä - Marjan lapset, veljet perheineen, kummilapsi, enkelit ja kasvava joukko muita. Ylimpänä puussa on jotakin yhä tavoittamatonta. Se on sekä aurinko että kuu. Se on kosketus koskettamatta. Se on Marja.


Työn keskellä, oleva mosaiikki näyttää lehdettömältä varvulta. Se on verso, joka kasvaa. Se on verso, joka versoaa kurkottaen yhä lähemmäs valoon. Tuo kaikkien näkemä hauras varsi ei taivu jättäen meihin jokaiseen ainutkertaisen ja unohtumattoman kosketuksen koskematta.


Taiteilijana ja ihmisenä olen saanut tämän työn myötä tehdä pienen matkan Marjan uskomattomaan elämään. Sain kokea työn jokaisessa vaiheessa vahvan kosketuksen koskematta. Tämä oli minun elämäni suurin taiteellinen haaste. Otin sen vastaan kenenkään pyytämättä tai toivomatta. Minun vain täytyi.

Kiitos sinulle Marja -  kosketus koskettamatta.


Taiteilija

Olin täydellisen yllätetty ainakin kolmesta syystä, jotka vastauksessani ja aikanaan kiitospuheessani paljastin.

Kului kaksi kuukautta, että en pystynyt toimimaan mitenkään tauluasian suhteen.. Tunsin niin suurta kiitollisuutta, että jämähdin täysin mietteisiini.. Näytin työn vain tärkeimmille luotetuilleni. Odotin.

Olin tammikuuhun mennessä tehnyt jo niin paljon ajatustyötä, että olin varma: pyysin kaupunginjohtajan, kulttuurisihteerin, saarijärveläisen taiteilijan, lehdistöä ja tietysti Taiteilijan viehättävine vaimoineen Saarijärven kaupungintalolle taulunluovutustilaisuuteen pe 10.2.2017.

Tilaisuus oli välitön ja tutustuminen valovoimaisiin uusiin ystäviin jätti pysyvän, mieluisan muiston sydämeeni. Teos on nähtävillä kaupungintalolla 2.4.2017 saakka, jolloin pidän oman pitäjän kirjanjulkistus- ja hyväntekeväisyystapahtuman. Saarijärven lapset ja nuoret esiintyvät laulaen ja tanssien sekä musisoiden <3 Pääsylipputulot ohjataan Team Rynkebyn (googleta!) kautta syöpälapsille.

16706791_10210037897001786_540959139_n.j

Kiitospuheeni sanoma toivottavasti sisäistyi: elämäni ei ole enää milloinkaan tabula rasa ("tyhjä taulu")

Orvelille


Kun marraskuisena päivänä sain sähköpostiviestin tästä taideteoksesta teksteineen, pieni maailmani sekosi. Vastasin teille hämmentyneenä näin:

Olen aivan mykistynyt...KIITOS!!! Sitten jatkoin:

”Heti alkuun sanon, että kylmät väreet menivät lävitseni kolmesta eri syystä: 1). Olen täydellisen liikuttunut että persoonani saa tuntemattoman taiteilijan inspiroitumaan minusta, näin täydellisesti minut sisäistäen.. 2). Toiseksi, Teoksen ilmestyminen osui hetkeen, jolloin tunsin tarvitsevani jotain inspiroivaa energiaa - jota tämä taideteos heti itsestään suorastaan syöksee!!  3). Kolmanneksi (toivon, että tämä ei loukkaa: sanon vain totuuden) minulle ennustettiin neljä vuotta sitten, että joku tulee sukeltamaan taiteen ja silmieni kautta syvälle sieluuni... En ymmärtänyt yhtään, mistä puhuttiin: nyt taidan ymmärtää! ” …

Tiesin heti, että tämä taideteos tulee olemaan minulle ainutlaatuinen ja mittaamattoman arvokas inspiroija – EIKÄ VÄHITEN SIKSI, että itse näin siinä heti edesmenneen äitini lempeät kasvot.

En pysty edes kuvittelemaan sitä sisäistä prosessia, minkä Sinä Orveli olet tämän työn äärellä läpikäynyt: kuvaat minut, läheiseni, toiveeni ja unelmani niin tarkalla herkkyydellä että pienesti hirvittää J..

KOSKETUS – KOSKEMATTA tulee kannustamaan minua tulevissa haasteissani, joita alkoi kuin taikasauvan heilautuksella ilmestyä elämääni tämän taideteoksen myötä.

Aarteeni sijoituspaikasta ei ole ollut hetkenkään epäselvyyttä: KOSKETUS – KOSKEMATTA seikkailee matkassani – minne ikinä kuljenkin. Se on ensikohtaamisesta asti nimittäin tatuoitu sydämeeni ja sieluuni.


Kaunein kiitokseni,

Marja


Saarijärvellä 10.2.2017