Olin lapsena intohimoinen satujen lukija. Jos aikaa oli, piilouduin jonnekin rauhalliseen paikkaan kauppa-autolta ostamani Pandan lakulaatikon kanssa. Uppouduin tuntikausiksi satujen maailmaan.

Mummuni oli opettaja ja hän sivisti minua ostamalla kaikki maailmanhistorian kuuluisimmat satukirjat. Erityisesti mieleeni ovat jääneet Grimmin sadut, Tuhannen ja yhden yön sadut sekä H.C Andersenin satukirja. Harmikseni kirjat ovat vuosikymmenten saatossa hävinneet minulta, mutta muistan tarkasti jokaisen kannet: Grimm oli hailakan sininen, Tuhat ja yksi yötä punainen ja kaunis joutsen tumman sinisessä vedessä koristi H.C Andersenin satukirjaa.

Varsinkin Grimmin sadut olivat osin melko raakoja, H.C Andersenin tarinat koin aika realistisiksi, mutta vähän ankeiksi ja itämainen jännitys ja romantiikka kiidätti mielikuvitustani lentävällä matolla Tuhannen ja yhden yön tarinoissa.

Sadut opettavat paljon lapsille: niissä toistuu erittäin tyypillisesti hyvän ja pahan taistelu muodossa taikka toisessa, pelkokerrointa on sopivasti ja ihmisen inhimilliset heikkoudet joutuvat koetukselle. Yhtä kaikki - unelmilla tuntuu olevan siivet ja loppuratkaisu jättää aina turvallisen mielen lukijalle.

Nykyajan sadut ovat usein hyvin samalla reseptillä tehtyjä ja niitä huomaan itsekin yhä katselevani: Frozen opettaa Elsan ja Annan kautta paljon ihmisen heikkouksista, vallankäytöstä, vääryydestä, ystävyydestä ja rakkaudesta - huumoria unohtamatta. Walt Disneyllä oli loistava sadunloihtimisen taito: niitä videoita ostin omille lapsilleni valtavasti ja muistan kuinka innolla niitä itsekin katselin!

Elämässä kaikki ei käy kuin saduissa, mutta haluan itse säilyttää lapsenuskoni/ kautta taistella sen puolesta, että rakkaus voittaa vihan, oikeus vääryyden. Haluan myös säilyttää taitoni unelmoida. Kuten eilisen luentoni päätteeksi yläkoulun oppilaille totesin: Kaikilla saa ja pitää olla unelmia, mitä tavoitella..

Lapsuudessa kaunein satu minulle oli Tuhkimo. Saatoin lukea sen kerta toisensa perään. Ehkä siksi rakastan vieläkin runsaita juhlamekkoja ja kenkähulluudelleni ei ole rajaa! Prinssistä puhumattakaan <3  Iloa, Marja <3

TUHKIMO.jpg