Meitä ihmisiä on tällä maapallolla noin 7,6 miljardia. Ihmismäärä on niin suuri, että minun lyhyen matematiikan pääni tuskin ymmärtää koko lukua. Kaikilla meillä on oma ainutlaatuinen ulkoinen olemus (identtiset kaksoset poislukien), oma elämäntarina sekä tietysti oma, omituinen luonne.

Miltei poikkeuksetta viimeistään aikuisena ihmisellä on halu hallita jotain tai jotakuta. Joku tyytyy hallitsemaan omaa elämäänsä, toiselle vallanhimo tarkoittaa perheen, suvun, lähipiirin, työpaikan, ammattikunnan, puolueen tai koko kansakunnan hallinnointia. Minulle riittäisi vaikka oma koira, mutta kirjaintaululla on koiraa hiukan haastavaa hallita :)

Yleensä rajaton vallanhimo johtaa diktatuuriin joka nykyaikana tiedon siirtyessä on jo melko harvinaista kansakunnan tasolla. Itselläni mieleen tulee nyt lähinnä Pohjois-Korea ja Kim- Jong un..Tässä välissä vilkaisin Wikipediaan ja kauhistuin: "hulluja diktaattoreitahan" on ollut pilvin pimein!

Kukaan ei yksin pysty diktatuuria luomaan. Tarvitaan pyörryksiin puhuttuja "hännystelijöitä", joita ensin palkitaan, mutta varsin pian hallitaan pelolla: läheisten ihmisten henkeä uhkaamalla, taloudellisesti kiristäen, ym.Tuntuu edelleen käsittämättömältä, miten Hitler pystyi saamaan järkyttävän diktatuurinsa käyntiin ja jopa toimimaan.. Vieraillessani -90-luvun alussa Dachaun keskitysleirillä kaikki kirjoista lukemani kauheus jotenkin avautui minulle lähtemättömästi.

Ihmismieli on vääristyessään arvaamaton. "Pikkudiktaattoreita" löytyy valitettavasti jokaisen lähipiiristä, jos haluaa avata silmänsä. Näillä ihmisillä on vallanhalu kasvanut hyvinkin eri tavoin tai eri lähtökohdista. Moni perheväkivalta kehittyy vähitellen, kuin varkain, perheenjäsenen lisääntyneen vallanhalun tuloksena. Läheisen ihmisen luonteen muuttumista katsotaan liian usein liian pitkään - häpeää tuntien ja asiaa salaten. Toisaalta, esim. alkoholin astuessa kuvioon, on läheisen auttaminen lähes mahdotonta jos asianosainen itse ei halua apua.

Niin monta kuin on ihmistä, niin monta on ihmismieltäkin. Toivoisin tulevalle uudelle vuodelle 2018 paljon muutoksia suvaitsevampaan suuntaan ajattelussa lähimmäisistä. Oma mielipide on tärkeä, mutta toivottavasti mielipiteelle on aina joku perusteltavissa oleva tietotausta: ei vain muilta opittu ajattelumalli. Niin sanottua  totuutta elämän lainalaisuuksista tuskin kannattaa kovin mahtipontisesti toitottaa: "totuus" on harvoin vain mustaa tai valkoista!

Kiertäen kaartaen yritän kai sanoa:

- ollaan erilaisuudestamme huolimatta inhimillisiä ihmisiä toinen toisillemme <3

- ollaan välittäviä, auttavia ja hyvään kannustavia läheisiä <3

- annetaan asioiden riidellä, ihmisten ei tarvitse riidellä <3

- jos haluamme olla kehittäjäyksilöitä, nähkäämme vaivaa, että pääsemme paikoille joissa saamme vaikuttaa. Kotisohvalta on niin turhaa huudella, saatika valittaa <3

- muistakaa  rakastaa ja SANOA se ääneen <3

- tehdään Hyvä Uusi Vuosi 2018 <3

20170818.jpg

Rakkaudella, Marja

thumb2-happy-new-year-2018-firework-4k-c