Kulunut vuosi on ollut monella tavalla ja tasolla poikkeuksellinen. Lähes koko maailman henkistä kestokykyä on testattu sodassa virusta vastaan. Oma elämä on ollut aaltoilevaa aikomista ja mollivoittoista pakkopakertamista. Sitten löysin itseni lukemasta omia sanojani: ”Elämä on seikkailu, jonka jokainen päivä on ainutlaatuinen. Mikään ei ole mustavalkoista ja lähimmäistä tulisi kohdella niin kuin toivoisi itseään kohdeltavan…”

Aivoissani tapahtui jotain, pitkästä aikaa! Aloin seurata omaa suhtautumistani asioihin. Kahden läheiseni saamat koronatartunnat vetivät mieleni ensin synkäksi, mutta asiasta keskusteltuani rauhoituin ja annoin sydämeni miettiä. Suosituksia oli noudatettu tarkasti, isoissa kaupungeissa todennäköisyys saada tartunta oli toteutunut kaikesta huolimatta ja rakkaani olivat selviytymässä hyvin. Miksi siis synkistellä? Yksi ei voi auttaa kaikkia, mutta kaikki voivat auttaa yhtä.

Asioiden kaksi puolta alkoivat kirkastua. Ystävältä saamani joulukalenterin luukkujen viisaudet aukesivat yksi kerrallaan, saaden minut tempaisemaan itseni jälleen positiivisen elämän karuselliin. ”Ainainen aikominen jättää asiat puolitiehen.” Niinpä. Sain tutulta ihmiseltä ihastuttavan villahuivin ja siirsin tiedostamattani siitä kiittämistä. Huono omatunto seurasi minua, kunnes ansaittu kiitos tuli kirjoitettua hymyn ja kuulumisten kera. Tee yksi ihminen onnelliseksi joka päivä täyttyi molemmin puolin.

Elämän jokainen päivä ei voi olla huippupäivä mutta ei anneta ilottomuuden hallita. Säikähdin itseäni, kun huomasin ärsyyntyväni ja lannistuvani pienistä asioista. Joulukalenterista löytyi tähänkin viisaus: Hymylläsi on suunnaton voima – pistä se töihin. Pessimisti luultavasti lisäisi tähän, että eihän hymy edes näy maskin takaa.

Kyllä se näkyy, sillä silmät ovat kovastikin sielun peili! Tiedostan kipeästi, että monen elintaso on romahtanut ja tulevaisuus askarruttaa, Ilon voi repiä silti päivittäin hyvinkin arkisista asioista. Sitä ei toistaiseksi suositella tukahdutettavan. Aamun voi saavuttaa vain kulkemalla yön polun kautta on vanha mutta ajankohtainen mietelmä. Elämämme rajoittaminen ei ole kenenkään kiusaksi suunniteltu asia, päinvastoin. Pitämällä annetut säännöt mielessä pelastamme ihmishenkiä. Se on suurenmoinen joululahja. Lupaan hymyillä jokaiselle maskin käyttäjälle kylällä liikkuessani. Rakas edesmennyt kollegani sanoi: ”Yhtenä päivänä kuollaan, muina eletään.” Rakastakaa läheisiänne huolella. Elämä on tässä ja nyt. Lämmöllä, Marja131272213_388941435516796_24323669984152