Paljon on mielen päällä tuntoja Suomen Turun tragediasta. Otan syvästi osaa kuolleiden ja uhrien puolesta, kiitän kaikkia apua antaneita ja etenkin Lounais-Suomen poliisia kympin toiminnasta... Tapauksen tutkinta on muutenkin edennyt KRP:n ja muiden tahojen ripeällä ja ammattimaisella otteella. Olen hämmentynyt ja kykenemätön pukemaan tuntojani syvemmin sanoiksi. Liitän tähän artikkelin, jota myötäilen. Jatkan välittämisen tärkeyden teemaani: rakastakaa ja asettakaa rajoja!

 

"http://Suomalainen yhteiskunta näytti myös parhaita puoliaan Turun tragedian keskellä, kirjoittaa Ilta-Sanomien rikostoimituksen tuottaja Rami Mäkinen. Ei voi sanoa, että Turun tapahtumat olisivat sinällään suuri yllätys. Tämä on ollut tuloillaan. Terroristisista murhista epäillyn 18-vuotiaan motiivista ei ole vielä vahvistettua yksityiskohtaista tietoa, mutta tekotapa viittaa vahvasti siihen, että raukkamaisen rikoksen malli on kopioitu jihadistisesta terrorismista.

Vasta kesän alussa Suojelupoliisi nosti terrorismin uhka-arviotaan muun muassa siksi, että terrorismintorjunnan kohdehenkilöiden kytkökset ovat muuttuneet aiempaa vakavammiksi. Suomalaisia tai Suomessa olevia henkilöitä on noussut terroristijärjestöissä merkittäviinkin asemiin. Suomesta on matkustanut ihmisiä Isisin riveihin sotimaan ja palannut takaisin Suomeen. Myös Suomeen kohdistettu terroristinen propaganda on lisääntynyt. Esimerkiksi puolisen vuotta sitten julkaistun suomenkielisen Isisin propagandalehtisen kansi on kuin suora viittaus Turun veritekoon: kuvassa on keittiöveitsi verilammikossa. Tekstissä kehotetaan surmaamaan ihmisiä satunnaisesti.

Ei valtaa pelolle Uhka siis on ollut olemassa ja tiedossa. Jokin kuitenkin muuttuu peruuttamattomasti, kun uhka ensimmäisen kerran konkretisoituu oikeaksi tragediaksi. Suuri kysymys Suomen ja suomalaisten kannalta on, millaisen vallan haluamme antaa terroristien herättämälle pelolle. On varmaa, että loppukesän yleisötapahtumissa ihmiset tarkkailevat ympäristöään tiiviimmin kuin ennen. Poliisin näkyvä läsnäolo lisääntyy, betoniporsaita ilmestyy kaduille. Se ei kuitenkaan ole pelkoa, se on vain järkevää varautumista olemassa olevaan uhkaan.

Pelolle on annettu valta silloin, kun pelko puretaan ulos vihana niin kuin vaikkapa Yhdysvaltain Charlottesvillessä näyttää käyneen. Suomalainen yhteiskunta sen sijaan näytti myös parhaita puoliaan Turun tragedian keskellä. Sivulliset pysähtyivät auttamaan uhreja sankarillisesti oman henkensäkin uhalla. Lounais-Suomen poliisi toimi äärimmäisen ammattitaitoisesti ja pysäytti tekijän muutamassa minuutissa surmaamatta tätä. Niinpä tekijä päästään kuulustelemaan. Hänelle nimetään puolustusasianajaja ja hänet viedään aikanaan oikeuteen saamaan asianmukainen rangaistus teoistaan. Se on hyvä niin. Suomalaisen yhteiskunnan perusteet ovat yhä niin vankat, että valmiutemme kohdata terroristinen hyökkäys on korkealla tasolla."

pieni-enkelikuva-360x254.jpg